Anàlisi lexicomètrica

Aquesta és l’última part de l’assignatura Escriptures Hipertextuals de la UOC. Consisteix a fer una anàlisi lexicomètrica d’un o més blogs sobre un tema concret i extreure’n les conclusions tot i no ser cap expert en el tema. He tingut molts dubtes sobre quin tema volia utilitzar per a aquest fi, perquè donada la tensa situació política i social que estem vivint a Catalunya, sento que estic saturada sobre aquest tema del qual se’n parla dia i nit a la TV, ràdio, xarxes socials, i que vivim com una mena de bombardeig d’una banda i de l’altra que ja cansa. Per aquest motiu he decidit utilitzar un temà diferent, potser no tan acadèmic o formal que no té res a veure amb política, ni amb desigualtats, ni polèmiques de qualsevol mena, però que també és interessant per moltíssima gent sobretot ara que és a punt de començar l’estiu.

Faré el meu anàlisi sobre tres blogs de viatges i les recomanacions que fan pels que ens agrada viatjar. Un dels blogs està dedicat al turisme en general, l’altre està dedicat al turisme de motxilla i l’altre dedicat al turisme de creuers. Tres blogs completament diferents, però que tenen un tema comú: els viatges al voltant del món. Les entrades utilitzades per fer l’anàlisi són, d’una banda, les relatives a l’economia durant un viatge i les recomanacions per visitar Venècia per una altra banda.

El primer blog és Guias Viajar. És un blog per a viatgers en general, on trobar tota mena d’informació sobre viatjes i de llocs per visitar, amb informacions útils com formes de transports, hotels, llocs per visitar, etc. Curiosament, no hi he trobat una entrada que parli només de les despeses econòmiques que suposa un viatge de qualsevol mena, però si he trobat una entrada amb recomanacions en general on també parla de diners.

guias-viajar.com/consejos-viajar-por-tu-cuenta/como-organizar-viaje

guias-viajar.com/italia/venecia/consejos-recomendaciones-visita-turistica-venecia-islas-laguna

El segon blog és Mochileando por el mundo. Aquest blog està dirigit  a persones que volen viatjar amb l’imprescindible, les mínimes despeses, sense presa i disfrutant  del lloc i del moment. Sense límit temporal fins i tot, es a dir, sense contar els dies. 

mochileandoporelmundo.com/trucos-para-ahorrar-viajando

mochileandoporelmundo.com/guia-de-venecia-informacion-util

El tercer blog és Crucero adicto. L’últim blog està dirigit, com molt bé diu el seu títol, als adictes als creuers, amb tota mena d’informació del que et pots trobar en un creuer, el que pots necessitar, les despeses que tindràs, etc.

cruceroadicto.com/que-incluye-el-precio-de-un-crucero

cruceroadicto.com/excursiones-por-libre-venecia

Anàlisi lexicomètrica referent a les despeses en viatges:

word list crucero
Creuer
word list mochila
Motxilla
word list viajes
Viatjar

 Aquestes són les word lists dels tres blogs. El primer que miro són les paraules que coincideixen en els tres blogs, i només coincideix la paraula “viatjar” en els blogs “Mochileando por el mundo” i “Guias viajar”.

El que és pot deduir del llistat de paraules de l’entrada del blog “Cruceroadicto”, és que per aquests viatgers és molt important que no hi hagi despeses extres, ja que les paraules que més vegades es repeteixen són “coste” “sin” i “extra”. La paraula “crucero” és pròpia de la temàtica del blog i, per tant, és normal que no surti a la resta d’entrades dels altres blogs.

Les concordàncies de paraules del blog “Cruceroadictos” són les següents:

 

Pel que fa al blog “Mochileando por el mundo” les paraules que més es repeteixen són “ahorrar”, “mundo”, “viajar” i “web”. Les conclusions a les quals arribo a partir d’aquesta informació de la word list són que la web dona informació sobre estalviar viatjant, i recomanacions via web per facilitar l’organització del viatge perquè aquest sigui el mès econòmic possible. 

Les concordances de paraules del blog “Mochileando por el mundo” són:

 

Per últim, al blog “Guias Viajar” les paraules més freqüents són “viaje”, “tener”, “muy” y “viajar”. Les concordances de la paraula “muy” són les que més m’han cridat l’atenció ja que volen ressaltar els termes i potser n’abusen ja que tot és “muy importante, muy bueno, muy caro, muy visitado”. En un primer moment, he pensat a afegir “muy” al llistat de paraules a excloure de la word list, però, precisament, per aquest abús m’ha semblat que hi havia de ser. També la paraula “tener” “tener en cuenta” i “tener especial cuidado”. Crec que volen remarcar molt allò que recomanen i per això utilitzen tan sovint les paraules “muy” i “tener”. 

Les concordances del blog “Guias Viajar” són:

 

Anàlisi lexicomètrica referent a Venècia:

Venecia word list crucero
Creuer
Venecia word list mochila
Motxilla
Venecia word list viajar
Viatjar

En aquesta ocasió hi ha més coincidències ja que el tema de les tres entrades és més concret. La paraula “Venècia” es repeteix, com és lògic, a les tres entrades, encara que en el blog “Cruceroadictos” ho fa en tercer lloc i a la resta està com la paraula més repetida de totes.  La resta de paraules no coincideixen, però crec que és perquè els tres blogs són molt diferents en la forma que tenen d’oferir la informació. Els blogs “Cruceroadictos” i “Guias viajar” tenen en comú que les seves quatre paraules més repetides són referents sempre a la ciutat de Venècia, mentres que, el blog “Mochileando por el mundo” la segona paraula més repetida és “cuesta” referit a les despeses, la qual cosa demostra que segueix en la línea d’aconsellar per què la despesa sempre sigui la menor possible.

 

Concordances del blog “Cruceroadictos”:

Aquesta entrada del blog “Cruceroadictos” insisteix molt amb la paraula “Venècia” en el fet de la visita per lliure, ja que, habitualment les persones que viatgen en creuers contracten les excursions per endavant i això té un cost econòmic, però també hi ha qui prefereix anar per lliure, a part del fet que això no suposa cost econòmic. La resta de paraules que més es repeteixen només es refereixen a informació sobre la visita a la ciutat sense més.

Concordances blog “Mochileando por el mundo”:

L’entrada del blog “Mochileando por el mundo” continua fixant-se en què les despeses del viatge siguin les mínimes i per això una de les quatre paraules més nomenades és “cuesta”. La resta són informacions pràctiques sobre el lloc a visitar sense més.

Concordances blog “Guias Viajar”:

Els autors del blog “Guias Viajar” tornen a abusar d’una paraula, en aquest cas “gran” per  ressaltar, per exemple “gran centro de atracción”, “gran fiesta” i “gran flexibilidad”. La resta de paraules, com en els altres dos blogs, són informacions pràctiques sobre la ciutat de Venècia.

Per acabar, dir que ha estat molt interessant poder estudiar un text de forma diferent i així comprovar que els texts donen informacions diferents segons com es llegeixen. També he pogut comprovar que no hi ha tanta diferència entre uns i altres, sobre tot pel que fa a la informació sobre la ciutat de Venècia, ja que tots tres donen informacions pràctiques i útils per a treure’n el màxim profit de la visita. La diferència més visible és que el més important del blog per a motxileros és sempre el estalvi, evitar despeses inútils i donar una informació pràctica en tots els sentits. El blog dels creureristes també pensa en les despeses, però més aviat durant el viatge, ja que parla molt d’allò que està i no està inclòs en el preu creuer. Del blog “Guias Viajar” he tingut la percepció que n’abusen d’algunes paraules, però potser només es percepció meva, es a dir, potser llegint el text lineal jo no tindria aquesta sensació d’abús de certes paraules.

Fonts: 

  • Blog Guias Viajar:
    • Sarralde, Carlos. Como organizar tu viaje en 7 sencillos pasos. (1/4/18)
    • Sarralde, Jose Luis. Consejos útiles para visitar Venecia y las islas de la Laguna. (2/12/17)
  • Blog Mochileando por el mundo:
    • Leti i Robert. Trucos para ahorrar viajando.
    • Leti i Robert. Venecia para mochileros. Guia de Venecia: información útil para preparar tu viaje.
  • Blog Cruceroadictos:
    • Garcia, Jesus. Que incluye el precio de un crucero – analizamos todos los costes.
    • Negrin, Manuel. Visitar Venecia por libre y a pie. Rutas, consejos y que no debes perderte.

One Reply to “”

Deixa un comentari