Si Wittgenstein aixequés el cap!

wittgensteinWittgenstein va ser un filòsof i lingüista nascut a Viena a finals del segle XIX. La seva família, acomodada, li va proporcionar l’ambient necessari per desenvolupar les seves idees. Una germana que va ser pintada per Gustav Klimt, un germà pianista i a casa rebien visites contínuament de persones molt influents del món de la cultura d’aquell moment com Gustav Mahler. Va viure les dues guerres mundials, de fet, va conèixer Adolf Hitler, ja que van estudiar a la mateixa escola. En definitiva, no és estrany que Ludwig Wittgenstein desenvolupés els seus pensaments de la manera que ho va fer.

Wittgenstein ens va dir que el llenguatge tenia una estreta relació amb el pensament, el va declarar imperfecte i va defensar la necessitat d’un llenguatge ideal. En les seves idees va fer un estudi filosòfic del llenguatge, de com ens comportem els seus usuaris i per a què ens serveix. Va dir que és en el llenguatge on es troba el sentit de les coses, en un joc del llenguatge on les normes no han estat marcades donant lloc a la filosofia analítica.  Per Wittgenstein es pot conèixer la realitat espai temporal mitjançant l’experiència, allò que es pot pensar i expressar a través del llenguatge.

Tot això em recorda o s’assembla a l’inici de l’hipertext, en podria ser una variant. Ell sabia el que volia, encara que en aquell moment no fos possible. En el prefaci del llibre Investigacions Filosòfiques, va fer una reflexió sobre el límit que representava haver d’explicar els seus pensaments de forma tradicional i no poder donar-li una altra volta, fer i expressar-se d’una altra manera per tal d’organitzar-se millor i expressar-ne les diferents idees lligades unes a les altres.

Què hauria passat si Wittgenstein hagués conegut l’hipertext? Fins on hauria pogut arribar? Hi hauria treballat segur. Ens ho demostra el fet que va ser dels primers a plantejar-se la possibilitat de treballar en forma de xarxa, amb enllaços a altres textos, anotacions, etc. Crec que poder lligar els seus pensaments o idees entre si, a través d’enllaços, nodes i anellatges. Poder tenir mapes de navegació, dels seus escrits i de com els podria connectar entre si, de forma que el lector anés fent el seu camí, hagués estat per a ell, sense dubte, de gran ajut i això és el que em fa plantejar-me fins on hauria pogut arribar.

Fonts: es.wikipedia.org/wiki/ludwig_wittgenstein,philosophica.info/voces/wittgenstein, Escriptures hipertextuals (Joan Campàs)

10 Replies to “Si Wittgenstein aixequés el cap!”

 1. De fet ell va fer una transformació del seu propi pensament perquè en les seves obres hi ha discontinuïtat metòdica, en el tractatus philosophicus tenia una visió menys hipertextual “Los límites de mi lenguaje son los límites de mi mundo”, una visió hiper-lògica del món , ja en les investigacions filosòfiques, en el mateix pròleg critica el seu anterior llibre, i veu un llenguatge comú. El tema és que el seu pensament és dinàmic i propens al caos.

  1. Wittgenstein, de fet, va estudiar lògica durant força temps. Però és el primer Wittgenstein el del “gir lingüístic” el que a mi em sembla més interessant, perquè va redefinir la relació entre realitat, pensament i llenguatge. Encara que després, la seva forma de pensar va evolucionar per rebutjar la seva postura original, és aquesta postura original la que a mi m’agrada més.

 2. Jo sóc força defensor de la mediocritat. En quin sentit? Cal defensar l’excel·lència, i posar totes les eines (les hipertextuals també) per a que els genis com en Wittegenstein puguin fer grans aportacions al pensament humà. Però no cal que tothom sigui un geni hipertextual. Com a mínim jo, penso de manera força simplista….seré un geni? 😉
  Bon post ¡

  1. Tot té el seu punt, la mediocritat i l’excel·lència, però hi ha un terme mig on segur hi estem la majoria. No cal ser un geni hipertextual, però si que actualment, pensem de forma hipertextual, n’estic segura. Ens hem acostumat als links i als hiperlinks, i a saltar d’un web a un altre, d’una informació a una altra, sense immutar-nos. I això és genial, és pràctic i útil i anirà a més de ben segur. Totes les opcions són bones, si penses de forma simplista doncs perfecte, menys complicacions. Potser si que ets un geni!

 3. Molt interessant en Wittgenstein. Això si, creus que tots els problemes filosòfics són problemes filològics? És a dir, el llenguatge limita la nostra capacitat de poder comprendre’ls? 🙂

  1. No sé si ho limita, però si que té la seva lògica. Si ho penses, només sembla real allò que pots expressar a través del llenguatge. Per mi és així de senzill. No és que els problemes filosòfics siguin també filològics, és que segons com ho expressis el problema es pot entendre d’una forma o d’una altra ben diferent i, per tant, semblar que siguin dos problemes diferents. O. potser m’estic liant una mica…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: