Fake news i manipulació

Ramses IISembla que les Fake news no són una novetat, ja que fins els faraons d’Egipte en feien ús. Ramses II es va fer representar a les partes del temple Abu Simbel com a guanyador, a ell i als seus exercits, de múltiples batalles contra els hitites. Concretament n’hi ha una, la batalla de Qadesh, que pel que s’ha trobat en algunes excavacions arqueologiques, més aviat va quedar en “taules”, ja que la ciutat a conquerir, realment no va ser mai conquerida ni administrada pels egipcis. Però tot i això, Ramses es va fer representar com un heroi per al seu país. Podria ser l’inventor de les Fake news.

L’any 2017 hem sofert un boom de les Fake news entre les eleccions als EUA  i el procès aFake news Catalunya. Les Fake news són aquelles notícies falses escampades amb la gran ajuda de les xarxes socials, Twitter, Facebook i Whatsapp, per manipular les nostres idees, intencions de vot, sentiments i sensacions. El mateix que va voler fer Ramses II ho fa ara Donald Trump, que sembla no tenir escrúpols per mentir descaradament a través dels seus tuits i fer fora del seu equip qualsevol que li porti la contrària. Aquí mateix, a casa nostra, es propaguen notícies falses d’una i altra banda, però amb la particularitat que viatgen tan ràpid, que quan t’arriba el desmentit tu ja l’has fet còrrer. Ups!

Bé doncs, a la Universitat de Cambridge han inventat una vacuna psicològica contra les Fake news. Es tracta de pensar com ho farien els que ens volen enganyar, tenir un pensament crític per ser més resistents a les mentides. Cal entrar a la pàgina web getbadnews.com per rebre immunitat a les Fake news. Interessant però amb vacuna o sense ella, l’anonimat que permeten les xarxes socials a través de falsos pérfils i el fet que les mateixes xarxes socials no fan res per evitar-ho, i el més probable és que l’ús de notícies falses vagi en augment. Per tant és evident que cal fer-hi alguna cosa quan llegim una notícia i abans de reenviar-la no costaria gens comprovar les fonts, mirar si l’autor és real i fiable, comprovar la data, assegurar-se que no és cap broma ni promociona res com a mínim per evitar la manipulació que en molts casos és més que evident. Només cal fixar-se una mica per evitar-ne les conseqüències.

 

Fonts:

6 Replies to “Fake news i manipulació”

 1. Ah, que bo! La clau, per descomptat, estarà en veure si la gent de debò tenim ganes de saber quines mentides ens han colat, sobretot aquells amb qui creiem estar alineats 😀

  Bon article (com de costum)!

  1. Exacte! Se’t queda una cara quan descobreixes que allò que t’han enviat i t’has cregut de dalt a baix és mentira.
   Encara que, n’hi ha hagut tantes últimament que estem començant a aprendre a diferenciar el que és real del que no. Cada cop afinem més, almenys jo!

 2. Ja m’he vacunat¡¡¡ Precisament estic fent un treball sobre les fake news, al qual penso afegir-hi aquest simpàtic web per donar un punt ironic.
  Les fake news considero que són el mal en estat pur: tot els seu propòsit és malvat des del principi. És més: pervers, perquè no només vol generar mentida, sinó podrir la veritat.
  Trobo que tindran molt de recorregut en els temps que corren, sens dubte.

  1. I cal tenir present les conseqüències de tot plegat, com que un home (no se li pot dir polític, perquè no ho és) com Donald Trump guanyi unes eleccions que no hauria d’haver guanyat mai.

  1. Jo diria que des de que l’home és home han existit sempre les “Fake news”. Un tergiversació de la realitat per uns fins personals, polítics, socials, econòmics, religiosos, per aconseguir el poder i dominar!
   Avui en dia, amb la rapidesa i quantitat en què ens arriben, es fa difícil poder-les contrastar totes, no farien res més. Aquest fet accentua, encara més, la seva impunitat i la seva divulgació. Ens queda el sentit comú, els valors.
   Una temàtica per pensar-hi, tenir-la molt present i intentar trobar una possible solució.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: